Driva företag och skaffa barn = två små barn

Att bli förälder är en otrolig bedrift i allt vad det innebär. När jag blev mamma för första gången denna januari insåg jag snabbt att även om jag haft stor respekt för föräldrar tidigare blev det nu med en helt ny insikt och djup andakt. Vilken bedrift, vilket jobb, vilket tålamod! Ansvaret, kärleken, oron, frustrationen, glädjen, sömnbristen och inte minst den fysiska påfrestningen efter både graviditet och förlossning. Har man dessutom eget företag är det som att sköta två små bebisar!

Text & foto: Susanna Färjh

Jag minns så väl för några år sedan när vår lärare Bo Göran på yrkeshögskolan för biodling uppmuntrande sa något i stil med "Utnyttja föräldraledigheten till att få fart på företaget, det är ett gyllene tillfälle!"

Jo tack Bo-Göran. Den gick jag på. Bo-Göran må vara väldigt klok i mycket annat, men något säger mig att han kanske inte minns så väl hur stor uppmärksamhet en nyfödd bebis kräver, och med största sannolikhet har han aldrig ammat heller.

Mina storartade planer för föräldraledigheten blev golvade redan under de första månaderna. Bebisen ska ju sova 17 timmar om dygnet! Jäklar i här ska spikas ramar, snickras kupor, målas, byggas ny hemsida, marknadsföras, bokföras och säljas! Och på hemmaplan ska det såklart också hända grejer: renoveras, stickas, bakas –  jajamän!

En del har vi förstås hunnit med, min man och jag. Mycket har fått prioriterats bort, och väntar nu på den där milslånga att-göra-listan som jag tror att många, om inte alla, av er med eget företag och hus har.

När vi ser tillbaka på året med lite mer realistiska ögon har vi trots allt lyckats förvånansvärt bra med tanke på de förutsättningar vi har haft. Mycket tack vare alla fantastiska människor i vår omgivning.

Vår biodlarbebis kom precis lagom på året sett ur en biodlares perspektiv. Under graviditeten var jag rimligt rörlig och pigg under bisäsongen och kunde sköta bin och företag. Vid tunga lyft var det guld värt att få hjälp av Katarina Nilsson som också är del i Honungskooperativet och som jag slungar honungen hos. Mannen fick också åka med runt till bigårdarna vid några tillfällen, även om han inte är så förtjust i att vara nära bina.

Bidräkten gick precis att knäppa vid oxalsyrabehandling några veckor innan beräknad födsel. Med hjälp av Marie Backman som också är med i Honungskooperativet kunde vi åka runt och ge alla bina oxalsyra …

Vill du läsa resten av artikeln om Susannas biodlingsår kan du göra det i Gadden nr.5, Biodlingsföretagarnas medlemstidning eller ladda ned PDFen här på sidan. Är du inte medlem än? Just nu har vi en medlemsvärvningskampanj för nya medlemmar. Bli medlem nu resten av året, du får extra nummer av Gadden 5 och 6 och medlemskap hela 2022. Anmäl dig här.


Ladda ned artikeln Mitt Biodlingsår här.

OM MIG
Susanna Färjh, går även under namnet Bitösen, som är varumärket jag skapade när jag började med biodling.

Familj: Maken Alexander Färjh, dottern Eri Färjh, hunden Winston

Ålder 30 år

5 år som biodlare

Yrkeshögskolan i Yrkesbiodling, examen och gesällbrev nov 2017

Bor i Brunslöv i Skåne

Driver företaget Brunslövs Bin AB, ett litet relativt nytt bolag med omkring 40 produktionssamhällen.

Del av Honungskooperativet, en ekonomisk förening skapat av fem kvinnliga biodlare med syfte att göra det lättare att samarbeta.