App utvecklas för att rädda bin

En grupp svenskar med internationella rådgivare håller på att utveckla en app som ska kunna identifiera varroa på bin. Nu kan den som vill vara med och stötte utvecklingen rent ekonomiskt, genom kickstarter-kampanjen som startats.

Avsikten är att använda artificiell intelligens och maskininlärning för att identifiera smittade bin. Med dagens metoder avlivar man bin i alkohol eller behandlar med kemikalier för att se om ett samhälle är utsatt för angrepp. Björn Lagerman vill kontrollera genom att ta bilder med mobiltelefonen, och låta en app analysera. Lagermans grupp är i gång med att samla in 40 000 bilder från 10 000 bisamhällen från världens biodlare. Bilderna ska analyseras och korskontrolleras med manuella beräkningar av kvalstren. Tekniken som används kallas ”neurala nätverk” som innebär att datorerna kan utvinna information från exempelvis bilder.

Projektet har en Kickstarter-kampanj där processen kan få stöd från både biodlare och allmänhet. Du kommer till sidan genom att klicka här: https://www.kickstarter.com/projects/1418874888/beescanning

Titta gärna in på sidan beescanning.com också.

Text fritt översatt med tillstånd från Jonas Blich Bakken, DN.no

Läs mer i Gadden nr 2 2017 som kommer i slutet av maj