50 på Öppet Hus i Gävleborg

Här kommer en liten rapport från ett av de Öppna Hus som Biodlingsföretagarna varit med och arrangerat under våren och försommaren. Mer om detta kan du läsa i nästa nummer av Gadden.

Trogsta Honung utanför Hudiksvall har under de senaste åren lyckats boka hälsokonsulenten i biodlingsorganisationerna, Preben Kristiansen. I år fick han sällskap av rådgivare Karina Karlsson, från Biodlarna. Detta Öppet Hus är ett samarbete mellan Hudiksvallortens biodlarförening, Biodlarna (SBR), Gävleborgs biodlardistrikt och Biodlingsföretagarna (BF).

Inne på logen på gården hade ca 50 personer lyckats klämma sig in. Först ut av föredragshållarna var Karina Karlsson som informerade om VSH-bin. Avsikten med detta projekt VSH (Virus Sensitive Hygiene) är att bina skall uppnå minst 50 procent VSH. Då kommer en betydande del av viruset att rensas ut. Projektet leds av Richard Johansson och han får god hjälp av vår svenska expert på området, Bert Thrybom.

Viktigt om bihälsa

Efter detta föredrag bjöd husfolket på fika och lingonkaka, livlig diskussion pågick också ute på gården under cirka 45 minuter. Sedan blev det Prebens tur att stiga fram i rampljuset och informera om bihälsa. Detta är ett ämne som är oerhört viktigt för oss biodlare. Mötet avslutades och några stycken följde med på en liten runda i butiken och slungrummet.

Text och bild: John Bergström

45-50 personer samlades för att lära mer om biodling hos Trogsta Honung utanför Hudiksvall.
45-50 personer samlades för att lära mer om biodling hos Trogsta Honung utanför Hudiksvall.

Två Öppet Hus finns kvar att besöka, den 5 augusti eller 2 september.
Två Öppet Hus finns kvar att besöka, den 5 augusti eller 2 september.