Allergiframkallande mjölkprotein tillsatt i honung

Mjölkprotein har upptäckts i importerad honung. Men det är inget nytt mirakelmedel, utan en hälsofara för allergiker.
- Det finns inget mjölkprotein i blommor, så varför skulle det finnas i honung? undrar Biodlingsföretagarnas ordförande Jonny Ulvtorp irriterat.

Det tyska laboratoriet Intertek har upptäckt att det finns mjölkprotein i honung från Kina som de testat. När Intertek skickar ut ett mail om detta, som en varning, då tar man det på allvar, säger Jonny Ulvtorp som är ordförande i Biodlingsföretagarna. Information om förfalskad eller med olika ingredienser utspädd honung från Kina har cirkulerat i flera år. Nu har vi ytterligare ett labbtest som visar att det finns konstigheter i importhonung. Tydligare regler kring hur det ska märkas och varifrån honungen kommer måste fram, säger Ulvtorp.

Allergiframkallande

Mjölkprotein är allergiframkallande och kan orsaka hälsoproblem för dem som är allergiska mot det.
- Mjölkprotein ska inte finnas i äkta honung. Källor till föroreningen som det innebär måste hittas och tas ur bruk, skriver Intertek.
Det finns inget naturligt sätt för mjölkproteinet att hamna i honungen. Det finns inget mjölkprotein i blommor, så varför skulle det finnas i honung? Det är omöjligt för bina att hitta mjölkprotein, så det måste vara människor som tillsätter det, konstaterar Ulvtorp.
Han avslutar ironiskt:
Bin är intelligenta djur, men jag tror inte att de har lärt sig mjölka kor...

Text: Elin Andersson