Bildtext: Vid Öppet Hus utanför Hudiksvall visade 40 biodlare intresse för att lära sig mer.

Stort intresse för Öppet Hus

En av de aktiviteter Biodlingsföretagarna anordnar är fortbildning för biodlare. Öppet Hus är en populär variant och 40 deltagare var med hos Trogsta Honung utanför Hudiksvall.

En otroligt fin dag med 26 grader varmt och en strålande sol arrangerade vi Öppet Hus för sjunde gången här på gården en liten bit utanför Hudiksvall.

Undertecknad som värd inledde lite kort med att hälsa alla 40 deltagarna välkomna. Deltagarna kom från hela Hälsingland. Dagen till ära var också flaggan hissad. Biodlingsföretagarna tillsammans med Hudiksvalls biodlarförening och Gävleborgs distrikt arrangerade det hela.

Två mycket intressanta fördragningar hölls av Preben Kristiansen och Alf Andersson. Den förre hälsokonsulent numera direkt under jordbruksverket och den senare en auktoritet inom pollenanalys och allt kring vad som handlar om pollen.

Husfrun bjöd på fika med lingonkaka mellan föredragen. Publiken som mestadels var biodlare var mycket frågvisa och fick hela tiden uttömmande svar. Ett ämne som diskuterade var förstås övervintring och den mycket speciella maj vi haft i år. Det har aldrig någonsin varit så hög medeltemperatur i maj som det varit i år och dessutom mycket lite nederbörd.

Text och bild: John Bergström