Honungsfusket MÅSTE upphöra!

46 procent av alla inlämnade bidrag i världens största honungstävling visade sig inte hålla måttet.
Laboratorieanalyser av ”svensk” honung ökar.

Honungsfusket har tagit sig in i yrkesbiodlarbranschen.
- Det gör mig förbannad. Honung innehåller bara en enda sak, nämligen honung och inget annat. Fusket måste stoppas, säger Biodlingsföretagarnas ordförande Staffan Tegebäck.

Vid världens största konferens för yrkes- och hobbybiodlare, ApiMondia i Kanada, tidigare i månaden avslöjades att inte mindre än 46 procent av de hundratals bidrag som lämnats in till en honungstävling diskades. De höll inte måttet för att kunna kallas honung. Mer om det kan du läsa hos Svenska Bin här.

Förra året avslöjades också fusk inom Sverige, då honung som påstods vara svensk inte var det. Det är vanligt att späda ut honung med andra substanser. Och nu har provtagning för laboratorietester införts på fler ställen i Sverige.

Utvecklingen med ett ökande honungsfusk är inte bara oroande, utan också skadlig för hela vår bransch.
- Honungsfusket är ett stort problem som hotar vår försörjning och biodlarnäringen, säger Biodlingsföretagarnas ordförande Staffan Tegebäck som är mycket upprörd över fuskandet med tillsatser i honung.

Äkthet kan kontrolleras

På nätet erbjuds fuskande honungsproducenter att köpa utblandade produkter som påstås klara de laboratorietester som kan utföras för att kontrollera äktheten.
- Vi måste vara uppmärksamma vad som händer på butikshyllorna även hemma i Sverige. Har ni sett ”Fiberhonungen” som finns bland annat på ICA och i hälsokostbutiker på nätet? Det kan inte finnas en tillstymmelse till honung i den… Man får inte kalla sin honung honung, om det inte är 100 procent honung, säger Tegebäck.

Egentligen är det enkelt. Honung innehåller inget annat, den är sig själv hela tiden.
- Så fort något blandas i är det inte honung längre. Man kan inte hälla i chokladpulver och kalla det ”chokladhonung” för något sådant kan inte bina åstadkomma, säger Biodlingsföretagarnas ordförande.

Fakta

EU-direktivet – det här är honung
 “Honey is the natural sweet substance produced by honey bees from the nectar of plants or from secretions of living parts of plants or excretions of plant-sucking insects on the living parts of plants, which the bees collect, transform by combining with specific substances of their own, deposit, dehydrate, store and leave in the honey comb to ripen and mature.”

(FAO, 2001). In Europe, it is a product regulated by the so-called “Honey” Directive (Directive 2001/110/EC).
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX%3A32001L0110