Svar från landsbygdsministern
jun 21, 2023 | Vår landsbygdsminister Peter Kullgren har i dagarna svarat på det brev som ordförande Yngve Kihlberg tillsammans med styrelsen skickade till regeringen tidigare i våras.
Hur har det gått med övervintringen?
maj 11, 2023 | För femtonde året i rad arrangerar COLOSS med hjälp av Jordbruksverket en enkät om övervintring av dina bisamhällen för Sverige. Syftet med enkäten är att få in data om vinterförluster, att kartlägga dem och förstå faktorer som har betydelse för en lyckad övervintring. Undersökningen genomförs av COLOSS som är en internationell organisation i flera länder.
Honungsfusk ett hett ämne
mar 24, 2023 |
STUDIERESA TILL FINLAND
feb 8, 2023 |
Äntligen - nu blir det Biodlarkonferens 24-26 feb 2023 i Nässjö
jan 3, 2023 |
Nu är det dags igen! Biodlingsföretagarna återkommer med en traditionell konferens i februari på Hotell Högland i Nässjö. I tre dagar kan du ta del av föreläsningar, utställning och träffa kollegor inom biodlingsbranschen. Allt händer inom hotellets väggar och i år är allt inkluderat i bokningspaketen, dvs både ölprovning och festmiddagar. Tag del av branschberättelser från kollegor om ”Min biodling”, föreläsningar om bi
FÅ KOLL PÅ HONUNG
nov 10, 2022 | Honungskollen pressrelease:
Har du någon gång stått i affären och undrat vilken honung du egentligen ska köpa? Nu behöver du inte undra längre! Biodlingsföretagarna, tillsammans med en referensgrupp bestående av organisationer och företag inom honungsbranschen, lanserar nu HONUNGSKOLLEN.SE.
DEBATT - om honungsfusk och alternativa analysmetoder
nov 9, 2022 | I debattartikeln i Gadden nr.4/22 beskrevs de befintliga äkthetsanalysernas obefintliga förmåga att avslöja fuskhonungen eller dess förmåga att bevisa äkthet.
DEBATT - Hur vet livsmedelsföretagen att deras honung är äkta?
nov 8, 2022 |
Idag fungera det så att livsmedelsföretagen och tappningsföretagen förhåller sig till honungsdirektivet när de säljer honung. Honungsdirektivet i sin tur är det dokument som styr vilka parametrar som reglerar vad som får kallas honung.
Tid för After Skörd fredag 11:e nov i Hallsberg
okt 17, 2022 |
Det var länge sen vi kunde ses i föreningen och umgås på konferens men nu är det dags. Biodlingsföretagarna bjuder in till After Skörd fredag 11:e november i Hallsberg på Hotell Stinsen. Välkommen till en medlemsträff med utbyte tillsammans, rundabordssamtal om biodling och annat kul kollegor emellan.
Biodlarträff hos SBR-distriktet i Hallsberg lördag 12:e nov
okt 17, 2022 |
På lördagen arrangera SBRs lokalavdelning en distriktsträff där varroaresistenta bin är på agendan. De bjuder in till lunch med program för 150 kr och anmälan görs till Peter Tesell. Distriktträffen är öppen för alla att deltaga.
Enkäten om övervintringen 2021-2022
maj 9, 2022 | Glöm inte fylla i enkäten om övervintringen i din bigård. Ju fler svar, ju mer data får vi på faktorer som har betydelse för övervintringen och desto tillförlitligare resultat.
Vilka ska bli valda till Sveriges Bästa Honungsbutik 2022?
apr 26, 2022 | Utmärkelsen Sveriges Bästa Honungsbutik lanseras idag av Svenska Bin samarbete med Biodlingsföretagarna. Bakgrunden är att utbudet av svensk och lokalproducerad honung länge har varit begränsat i en stor del av butikerna runt om i landet.
KALLELSE till ÅRSMÖTE lördag 12:e februari 2022 kl.09.30-11.30
feb 7, 2022 |
APISCANDIA DIGITAL & MÄSSTIDNING
jan 25, 2022 |
Biodlarkonferensen, årets konferens för biodlingen i Sverige arrangeras av Biodlingsföretagarna. ga de rådande omständigheterna kring Covid-19 har Biodlingsföretagarna bestämt att Apiscandia 2022 blir en digital konferens istället för en fysisk konferens.Konferensen sänds live via Zoom och alla som anmält sig får en länk med information skickad till sig fredagen den 11:e februari.
Välkommen till Apiscandia Örebro 11-13 februari 2022!
dec 16, 2021 | Biodlingsföretagarna har i samarbete med Jordbruksverket, Svenska Bin, Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR), Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), nöjet att inbjuda till Apiscandia-kongressen på Conventum i Örebro den 11-13 februari 2022.
Låg kunskap om honung i butik
dec 15, 2021 | Enligt en ny undersökning, gjord på uppdrag av Biodlingsföretagarna, köper livsmedelsbutikerna in 43 % av sin honung baserat på centralstyrda beslut.
BeeCome 2021!
nov 12, 2021 | Biodlarkonferensen BeeCome i Europa den 20-21 november, kommer i år att gå digitalt och anmälan är kostnadsfritt! Lördagen den 20 november kommer dessutom Lotta Fabricius Kristiansen från SLU att föreläsa.
Driva företag och skaffa barn = två små barn
nov 8, 2021 | Att bli förälder är en otrolig bedrift i allt vad det innebär. När jag blev mamma för första gången denna januari insåg jag snabbt att även om jag haft stor respekt för föräldrar tidigare blev det nu med en helt ny insikt och djup andakt. Vilken bedrift, vilket jobb, vilket tålamod! Ansvaret, kärleken, oron, frustrationen, glädjen, sömnbristen och inte minst den fysiska påfrestningen efter både graviditet och förlossning. Har man dessutom eget företag är det som att sköta två små bebisar!
Hjälper det konsumenten om honungen är ursprungsmärkt?
okt 5, 2021 | Majoriteten av svenska konsumenter önskar att det finns en ursprungsmärkning på honungsburken. Detta då det underlättar valet när man står i butiken. Allt enligt en undersökning gjord av Biodlingsföretagarna.
Tre fjärdedelar köper sin honung i livsmedelsbutik!
jun 15, 2021 | Enligt en ny undersökning, gjord på uppdrag av Biodlingsföretagarna, köper 74 procent sin honung i livsmedelsbutik. Av dessa anser 93 procent att det borde finnas en ursprungsmärkning för att kunna göra rätt val i butiken. 68 procent visste inte om att honung är ett av de tre mest förfalskade livsmedlen som finns.
Halva avgiften om du blir medlem i juni!
jun 7, 2021 | Tipsa dina biodlarvänner som fortfarande inte är medlemmar i
Biodlingsföretagarna om att vi nu har ett superbra erbjudande.
Fyll i enkäten om hur övervintringen var i din biodling!
maj 17, 2021 | Var med och bidra till mer kunskap om övervintring. Ju fler svar vi får in, desto mer tillförlitlig blir sammanställningen (som vi senare redovisar i bland annat Gadden)
Vad kan konsumenten om honung?
apr 19, 2021 | Biodlingsföretagarna driver ett nytt NPB-projekt, en förstudie för att se vilken kunskap konsumenten och livsmedelsindustrin har om honung idag för att längre fram kunna gå ut med en större informationskampanj.
Biodlarkonferensen
mar 5, 2021 | Nu kan du som deltog på Biodlarkonferensen den 13 februari 2021 se en repris. Eller du kanske missade den helt och vill se hela eller delar av föreläsningarna?
SLU (Statens lantbruksuniversitet) och SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) behöver din hjälp!
feb 26, 2021 | Vilka bisjukdomar finns i Sverige och i vilka områden. För att få reda på det kommer SLU och SVA att kontakta ett antal slumpvis utvalda biodlare. Ditt namn kan finnas på listan.
Här kommer mer information om Baslinjebi-21:
Missa inte detta!
feb 15, 2021 |
Honungsfusk
feb 11, 2021 |
Biodlarkonferens på distans lördagen den 13 februari
feb 8, 2021 | Visst hade det varit trevligt att få träffas igen, att få konferera och diskutera, precis som vi gjort förut. Men nu går ju inte det så årets Biodlarkonferens blir digital.
Nu finns vi på Instagram
okt 28, 2020 | Nu finns vi på Instagram. Följ oss på #biodlingsföretagarna. Du får gärna hashtagga oss om du till exempel är med i Gadden eller lägger ut bilder som har med BF att göra.
Gadden nr 5 är ute nu
okt 19, 2020 |
Temat är lyfthjälpmedel och du kan bland annat läsa om biodlingens egen uppfinnare, Gideon Jungblom. Du får också veta resultatet av medlemsenkäten om 2021 års konferens och om en databas för honung.
Vi vill ha och behöver fler medlemmar för att bli starka. Därför kör vi nu igång en medlemskampanj via Instagram. Känner du någon som inte är medlem? Berätta då att det är extra förmånligt att bli medlem just nu. Alla nya medlemmar får Gadden nr 5 och 6 och medlemskap hela 2021.
Enkätundersökning om kunskapsöverföring från COLOSS
okt 9, 2020 | Biodlingsföretagarna har ombetts skicka denna enkätundersökning som handlar om biodlares kunskapsöverföring till våra medlemmar. Undersökningen genomförs i 25 länder och den tar några minuter att göra. Svar önskas senast torsdag 15:e oktober.
INFORMATION FRÅN JORDBRUKSVERKET
aug 20, 2020 |
Bitillsynen åter till Djuravdelningen. Jordbruksverket genomför en omorganisation och förbereder inför tillämpningen av EUs nya djurhälsolagstiftning som träder i kraft april 2021. Nationella regler ses över för att komplettera EU-lagstiftningen.
APITERAPI och covid-19
aug 19, 2020 | I början av juni höll Dr. Stefan Stangatciu en föreläsning om covid-19 och biprodukter. Hela presentationen finns som PDF att ladda ned i slutet av inlägget. Det är en omfattande föreläsning och PDFen innehåller drygt 400 sidor.
Ny djurhälsoförordning
aug 19, 2020 | BRÅTTOM; BRÅTTOM!
Lämna dina synpunkter till EU om en standardisering av reglerna för anmälan av djursjukdomar enligt djurhälsolagen (förordning EU 2016/429) och även rapportering av övervakning. Före den 20 augusti ska synpunkterna in.
Läs mer
Ny lag om mer öppenhet
jun 10, 2020 |
Storytelling och praktiska tips i marknadsföring för biodlare
jun 5, 2020 | Biodlingsföretagarna bjuder in till en heldag om storytelling – vad är det och varför är det så viktigt? Vi lär oss hur man använder sig av ”storytelling” i grupparbeten och sen hur man praktiskt marknadsför sin berättelse med hjälp av enkla medel och verktyg.
Läs mer och anmäl dig här
APIMONDIA Statement on Honey Fraud
maj 27, 2020 | Det har aldrig förekommit en period i mänsklig historia där vikten av och omtanken om världens bin och deras bevarare har varit så utbredd. Så skriver APIMONDIAs som bedriver ett arbete mot honungsfusket.
Läs uttalandet här
Enkät om övervintringen 2019–2020
maj 13, 2020 | För tolfte året i rad genomförs under maj månad en enkätundersökning angående övervintringen.
Ju fler svar som vi får in desto mer tillförlitlig kommer data kring övervintringen att vara. Oavsett om alla dina samhällen har överlevt vintern eller om du har haft små eller stora förluster, vill vi gärna att du ägnar några minuter åt att besvara enkäten.
Enkäten, som du kommer till genom att klicka här, kan besvaras fram till och med den 8 juni.
Frågeformuläret som används har tagits fram av en arbetsgrupp inom COLOSS, en internationell organisation som arbetar med frågor kring bihälsa.
Preben Kristiansen
Bihälsokonsulent
preben.kristiansen@jordbruksverket.se
Kurser – anmäl dig nu!
apr 8, 2020 | Honungens kvalitet och egenskaper
Det är Honungsringen som bjuder in till kursen där oberoende kontroller genom certifiering och aromanalyser kommer att avhandlas.
Bihälsa för ökad vinteröverlevnad
Gör din egen bihälsoplan och få individuell rådgivning med uppföljning under säsongen och utvärdering efter vintern.
Före skörd
Rundabordssamtal om biodling och utbyte tillsammans med “traktens ikoner” Johan Ingjald, Erik Österlund, Björn Lagerman och Thomas Dahl.
Ny fas för framtagande av mobil slunglinje
dec 17, 2019 | Det första projektet för att ta fram en mobil slunglinje för yrkesbiodlare avslutas. Biodlingsföretagarna tackar Leader Sörmlandskusten, EU och Jordbruksverket för samarbetet kring detta.
Nu tas nästa steg för att lösa upp den flaskhals som hindrar utveckling av yrkesbiodling.
Honungsfusket MÅSTE upphöra!
sep 27, 2019 |
Laboratorieanalyser av ”svensk” honung ökar.
Honungsfusket har tagit sig in i yrkesbiodlarbranschen.
- Det gör mig förbannad. Honung innehåller bara en enda sak, nämligen honung och inget annat. Fusket måste stoppas, säger Biodlingsföretagarnas ordförande Staffan Tegebäck.
Styrelsen tar ställning för biregister i Sverige
sep 12, 2019 | Styrelsen för Biodlingsföretagarna har tagit positiv ställning för att ett biregister i Sverige skulle vara bra för branschen.
Biodlingsföretagarnas f.d. kassör dömd för grov trolöshet mot huvudman
jun 24, 2019 | Den man som tidigare var verksam som kassör för Biodlingsföretagarna Ideell förening och servicebolaget BF Service AB har av Lunds Tingsrätt dömts för grov trolöshet mot huvudman. Detta efter att han vid 21 tillfällen fört över pengar till sin egen verksamhet från Biodlingsföretagarnas konton.
Enkät om övervintringen 2018–2019
maj 13, 2019 | För elfte året i rad genomförs under maj månad en enkätundersökning angående övervintringen.
Nu kan BF:s medlemmar använda Från Sverige-märkningen
maj 6, 2019 |
För att tydliggöra att honungen kommer från Sverige kan nu Biodlingsföretagarnas medlemmar få ”stämpla” sina honungsburkar med Från Sverige-märkningen.
- Den svenska honungen är en fantastisk produkt som konsumenten efterfrågar, säger Ulrika Norvell som är kvalitetsansvarig på Svenskmärkning AB.
Text: Elin Andersson
Lastmetod ska anpassas till Sverige
apr 17, 2019 | Svensk yrkesbiodling har några flaskhalsar som försvårar utvecklingen för den enskilde biodlaren. En av dessa flaskhalsar är att utveckla företaget från ett deltidsföretag till yrkesbiodling på heltid. Ett av dessa hinder är förflyttning av bisamhällen för att kunna täcka lantbrukets pollineringsbehov. I Frankrike används lastväxlare som en rationell metod för att flytta bisamhällen.
Projekt om bin och neonikotinoider levererar nya resultat
mar 4, 2019 | Ett unikt samarbetsprojekt visade redan 2015 att honungsbisamhällen inte påverkas mätbart av växtskyddsmedel av typen neonikotinoider som används vid bekämpning av jordloppor i vårraps, men att humlor och solitärbin påverkas mycket negativt. Nu har två nya studier publicerats med koppling till projektet.
”Vi satsar på frågor för binäringen”
feb 11, 2019 |
I helgen höll Biodlingsföretagarna ideell förening årsmöte, i samband med den nordiska yrkesbiodlarkonferensen i Göteborg – ApiScandia.
Ett par nya ansikten dyker upp bland styrelseledamöter, revisorer och valberedare. Av nio personer i styrelsen är fyra kvinnor.
- Vi kommer att fokusera på näringsbiodling. I allt vi gör ska vi undersöka om det är positivt för binäringen, annars ska vi inte syssla med det, säger Staffan Tegebäck, omvald ordförande.
Mobil slunglinje – utvecklingsmöjlighet för den svenska yrkesbiodlingen
jan 3, 2019 | Syftet med projektet är att skapa unika kunskaper och erfarenheter om mobil slungning. Erfarenheter som i en fortsättning kan utgöra en modell för att genomföra liknande Leaderprojekt.
Svenska Bin debatt: Långsiktighet krävs för att utveckla biodlarnäringen
dec 13, 2018 |
En konkurrenskraftig biodling i Sverige kräver samordning, samarbete och långsiktighet. Det behövs satsningar på fler långsiktiga och större projekt med en tydlig inriktning och krav på en omvärldsanalys, menar föreningen Svenska Bin.
Digitala lösningar gör det enklare att starta och driva företag i livsmedelskedjan
dec 4, 2018 | Den 30 november lanserades en guide som underlättar för den som vill starta företag inom livsmedelskedjan. Först ut är en guide för företag i biodlar- eller honungsbranschen. Planen är att fler branscher ska läggas till i tjänsten. Guiden har tagits fram i ett samarbete mellan Jordbruksverket, Tillväxtverket och Livsmedelsverket.
Omfattande honungsfusk avslöjat
okt 30, 2018 | Mer än 20 ton honung från Asien har importerats till Sverige i ett försök att sälja den som "svensk honung". Detta har avslöjats efter rutinkontroller inom branschen.
Yrkesbiodlare har svårt att hitta personal
okt 15, 2018 |
Biodlingsföretagarna har tillsammans med LRF genomfört en studie av arbetskraftsbehovet hos yrkesbiodlare. Arbetet är en del i genomförandet av den svenska livsmedelsstrategin att öka Sveriges självförsörjning av livsmedel. Sju av tio biodlingsföretag uppger att det är svårt att få tag på den arbetskraft som behövs och ett av fem biodlingsföretag menar att bristen på arbetskraft begränsar verksamheten.
Lantbrukare visar ökat intresse för biodling
jul 12, 2018 | Vid de nyligen avslutade Borgeby fältdagar kunde Biodlingsföretagarna notera ett ökat intresse från lantbrukare för biodling i större skala. - Det har skett en attitydförändring, säger Jonny Ulvtorp som stod i BF:s monter.
Stort intresse för Öppet Hus
jun 5, 2018 | En av de aktiviteter Biodlingsföretagarna anordnar är fortbildning för biodlare. Öppet Hus är en populär variant och 40 deltagare var med hos Trogsta Honung utanför Hudiksvall.
Enkät om övervintringen 2017-2018
maj 8, 2018 | För tionde året i rad genomförs under maj månad en enkätundersökning angående övervintringen. Ju fler svar som vi får in desto mer tillförlitlig kommer data kring övervintringen att vara.
Jordbruksverkets förslag om nya föreskrifter dröjer
apr 20, 2018 | De senaste två åren har Jordbruksverket jobbat på ett nytt förslag till föreskrifter för bekämpning av bisjukdomar. Under februari och mars så har detta förslag varit ute på remiss. Vi vill tacka alla som har tagit sig tid att läsa och skicka in synpunkter på förslaget!
Dags för ansökningar till Nationella honungsprogrammet
mar 28, 2018 | Har du en projektidé som skulle gynna hela binäringen? Sista dagen att söka medel från Nationella honungsprogrammet är den 30 april.
Biodlingsföretagarna uppmanar medlemmar att svara på Jordbruksverkets remiss om bisjukdomar
mar 5, 2018 | Fram till den 22 mars finns chans att svara på Jordbruksverkets remiss om föreskrifter om bekämpning av bisjukdomar.
Flertalet paragrafer har ändrats och nu är det dags att ge feedback kring detta.
Delvis ny styrelse vald på Biodlingsföretagarnas årsmöte
feb 12, 2018 | Under lördagen hölls årsmöte med Biodlingsföretagarnas ideella förening gällande det turbulenta året 2017 då föreningen utsattes för förskingring och alla dess efterdyningar.
En lång stund ägnade medlemmarna åt att diskutera styrelsens ansvarsfrihet. Det valdes också en delvis ny styrelse.
Yrkesbiodlarkonferensen drar igång på fredag
feb 6, 2018 | Minst 120 besökare per dag förväntas komma till Yrkesbiodlarkonferensen i Nyköping till helgen.
– Det finns massor med intressanta saker i programmet, säger Staffan Tegebäck som tagit hand om det praktiska i planeringen inför stormötet.
– Det blir en mix av praktisk biodling och politik, säger Thomas Dahl som ansvarar för programmet.
Experter samlas bakom Pollinera Sverige
dec 15, 2017 |
Under en workshop 1 december 2017 lades den första grunden till nätverket Pollinera Sverige som ska lyfta den livsviktiga pollineringsfrågan. Forskare och experter från Sveriges universitet och företrädare för miljöorganisationer, parker och trädgårdar, biodlare, koloniträdgårdsföreningar samt bönder och odlare var eniga om att dela och sprida kunskaper om hur vi kan gynna pollinatörerna.
Jordbruksverket informerar om varför föreskrifter dröjer
nov 21, 2017 | ”Information om nya föreskrifter för bekämpning av bisjukdomar.”
Med den inledningen skickar Jordbruksverket nu ut meddelande till biodlarsverige. Bland annat handlar det om att andra prov än kakprov ska bli möjliga för amerikansk yngelröta.
Platserna till Biodlarkonferensen 2018 nu släppta
nov 16, 2017 |
Biodlarkonferensen 2018 går av stapeln i Nyköping 9-11 februari. Det går nu bra att börja boka in sig. Styrelse för Biodlingsföretagarna hälsar biodlar--Sverige välkomna till intressanta och trevliga dagar!
Bucht ger svar om ursprungsmärkningen
nov 7, 2017 |
Flera försök görs att föra upp frågan om ursprungsmärkning av honung på regeringens och riksdagens bord. En fråga kring detta har nu besvarats av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Hög tid att söka till yrkeshögskolan för biodling
okt 9, 2017 |
Den 15 oktober är sista dagen för att ansöka om utbildning vid yrkeshögskolan för biodling.
Yrkeshögskolan för biodling bedriver en distansutbildning för dig som vill bli professionell biodlare och driva eget företag. Utbildningen sker på heltid under två år och leder till yrkeshögskoleexamen i yrkesbiodling. Examen kan även valideras av Hantverksrådet som utfärdar gesällbrev i biodling. Kursen startar en gång per år och berättigar till studiemedel från CSN.
Biodlingsföretagarna satsar framåt – men behöver 200 000 kr
okt 2, 2017 |
I helgen träffades ett 40-tal av Biodlingsföretagarnas medlemmar i Nässjö för ett extra möte med anledning av att föreningen och dess bolag utsatts för förskingring.
Styrelse och föreningsrevisorer redogjorde för vad som hänt, konkursförvaltaren deltog via telefon och sedan blickade man framåt tillsammans.
- Det har aldrig funnits på kartan att vi ska lägga oss ner och ge upp. Fokus har hela tiden varit på hur vi ska kunna gå vidare, sade vice ordförande Simon Höjeberg.
Biodlingsföretagarna har polisanmält sin kassör
aug 21, 2017 |
Biodlingsföretagarnas styrelse har kunnat avslöja att kassören fört över pengar till privata konton. Kassören är nu polisanmäld, och med anledning av att pengar saknas har företaget BF Service AB tilldelats en konkursförvaltare.
Då både föreningen och företaget är drabbat kommer nu att företagets framtid hanteras av konkursförvaltare och föreningen kommer styrelsen att jobba vidare med.
Allergiframkallande mjölkprotein tillsatt i honung
aug 10, 2017 | Mjölkprotein har upptäckts i importerad honung. Men det är inget nytt mirakelmedel, utan en hälsofara för allergiker.
- Det finns inget mjölkprotein i blommor, så varför skulle det finnas i honung? undrar Biodlingsföretagarnas ordförande Jonny Ulvtorp irriterat.
Välkomna på öppet hus hos Lotta & Preben!
jul 20, 2017 |
När: 5 augusti kl. 9.30 - 15.00
Var: Apinordica, Hågra 21, 590 34 Tjällmo
Anmälan: görs till info@apinordica.se eller på 070 890 17 32. Max antal deltagare 50 st.
Se evenemanget på facebook
Biodlingsföretagarna beklagar Fries bortgång
jul 11, 2017 | Biodlingsföretagarnas styrelse har nåtts av det tråkiga beskedet att Ingemar Fries har gått bort. Han avled måndagen den 10/7 efter en längre tids sjukdom.
Sjukdomar hos honungsbin – en baslinjestudie
jul 6, 2017 | Jordbruksverket tilldelade under budgetåret 2016 Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, medel för ett projekt med titeln ”Sjukdomar hos honungsbin – en baslinjestudie”. Målet med projektet har varit att inhämta baslinjedata om förekomst av de för honungsbin smittsamma bakteriesjukdomarna amerikansk- och europeisk yngelröta, det parasiterande kvalstret varroa och de med kvalstret förknippade virusinfektionerna DWV och ABPV för att undersöka den geografiska spridningen i landet.
Varning för vax från Wish
jun 28, 2017 | Biohälsokonsulent Preben Kristiansen avråder med bestämdhet från att köpa mellanväggar från shoppingsajten Wish. Anledningen är att de inte innehåller rent bivax.
50 på Öppet Hus i Gävleborg
jun 20, 2017 |
Här kommer en liten rapport från ett
av de Öppna Hus som Biodlingsföretagarna varit med och arrangerat
under våren och försommaren.
Mer om detta kan du läsa i nästa
nummer av Gadden.
Tre motioner om biodling på LRF:s riksförbundsstämma
maj 30, 2017 | Biodlarföretagarnas ordförande Jonny Ulvtorp kommer att föra föreningens talan vid riksförbundsstämman med LRF som pågår under tisdagen och onsdagen.
– Biodlingsföretagarna har enbart yttranderätt på stämman, men jag kommer att yttra mig om motionerna, säger han.
Den första handlar om att vara emot utvecklingen av GMO-bin, den andra om ett europeiskt bi-pris och den tredje om ursprungsmärkning av honung.
Möte med näringsdepartementet har genomförts
maj 29, 2017 | Martin Lindell och Jonny Ulvtorp från styrelsen har träffat representanter för näringsdepartementet. De tog upp och diskuterade de för Biodlingsföretagarnas viktiga frågor om märkning med ursprungsland på etiketter, nytt biregister och eventuella direkta/indirekta stöd för biodling i EU:s nya jordbruksprogram, CAP.
Ulvtorp och Lindell hann dessutom med att lyfta frågan om oklarheter i roller när det gäller vilken myndighet som har huvudansvar för frågor om bivax.
Enkät om övervintringen 2016-2017
maj 12, 2017 |
För nionde året i rad genomförs under maj månad en enkätundersökning angående övervintringen. Ju fler svar som kommer in desto mer tillförlitlig kommer data kring övervintringen att vara. Oavsett om alla dina samhällen har överlevt vintern eller om du har haft små eller stora förluster, vill vi gärna att du ägnar några minuter åt att besvara enkäten.
App utvecklas för att rädda bin
maj 11, 2017 | En grupp svenskar med internationella rådgivare håller på att utveckla en app som ska kunna identifiera varroa på bin.
Nu kan den som vill vara med och stötte utvecklingen rent ekonomiskt, genom kickstarter-kampanjen som startats.
Insektspollinering bör ingå i sortprovning av raps
apr 7, 2017 |
Läs mer om slutsatsen i Sandra Lindströms doktorsarbete
Dokument från konferensen i Nyköping
mar 21, 2017 | Presentiationsmaterial/dokument från konferensen i Nyköping finns nu att ta del av på http://www.biodlingsforetagarna.se/bibliotek.html
Svensk Biavel AB är till salu!
feb 16, 2017 |
Öppet brev till svenska myndigheter
feb 15, 2017 |
I samarbete med de svenska biodlingsföretagarna har några av de tyngsta internationella experterna inom biodling och honungsproduktion skrivit ett öppet brev till Livsmedelsverket, Konsumentverket och Jordbruksverket i Sverige som är ansvariga för regelverket
Medlemsavierna för 2017 utskickade
jan 20, 2017 | Medlemsavierna för 2017 har blivit utskickade via e-mail till er som uppgivit en e-mailadress till oss. För er som inte har någon e-mailadress har avierna gått ut med vanlig post.
Om ni inte mottagit någon medlemsavi så kontrollera gärna ert spamfilter för att se så att mailet inte fastnat där eller kontakta vår kassör på patrick.hansson@biodlingsforetagarna.se så ordnar vi så att ni får er medlemsavi skickat till er.
Mindre än en vecka kvar för att boka Yrkeskonferens till rabatterat pris
jan 9, 2017 | Sänkt pris till och med den 15e januari. Läs mer här
Dagspaket till Yrkeskonferensen 10-12 februari
jan 5, 2017 |
Nu finns det även möjlighet att boka dagspaket till Yrkesbiodlarkonferensen. Skicka Er anmälan till dino@sunlight.se på något av nedanstående alternativ:
- fredagen och lördagen: entré, förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe 600 kr per dag
- söndagen: entré, förmiddagskaffe, lunch 500 kr
- fredag: middag 350 kr
- lördag: konferensmiddag 600 kr
Yrkesbiodlarkonferensen bjuder in till Gastronomikväll
dec 24, 2016 |
Den 10 februari kommer det anordnas en Gastronomikväll i samband med Yrkesbiodlarkonferensen(10-12 februari) i Nyköping.
Anmäl dig direkt till Gastronomikvällen
Mer information och anmälan till Yrkesbiodlarkonferensen
Beviljat projekt stöd för Utveckling av verktyg för beräkning av pollenkällor och pollenförekomst
dec 10, 2016 |
Biodlingsföretagarna har beviljats projekt stöd för \'Utveckling av verktyg för beräkning av pollenkällor och pollenförekomst\'.
Globala honungsmarknaden förväntas växa under 2016-2022
nov 30, 2016 | Marknadsundersökning gjord av Persistence Market Research visar att den globala honungsmarknaden förväntas utvecklas och expandera de närmsta 6åren.
Ta del av pressreleasen här
Kraftfullt agerande krävs för att skydda pollinatörerna
nov 24, 2016 |
En internationell grupp av forskare kräver i det senaste numret av Science att världens regeringar agerar kraftfullt för att skydda pollinatörerna.
Riksbyggen använder bin i sitt arbete med ekosystemtjänster
nov 22, 2016 | Det blir allt mer vanligt att företag vill göra en insats för den biologiska mångfalden. Riksbyggen är ett av dessa företag, där man nu haft kupor på huvudkontorets tak sedan i juni.
Läs mer
Anmälan till konferensen 2017 är nu öppen.
nov 15, 2016 | Läs mer här
Samarbete mellan iZettle och Fortnox
okt 25, 2016 |
Ett samarbete mellan betaltjänsten iZettle och mjukvaruleverantören Fortnox har resulterat i en smidig lösning för att hantera dagsavslut. Försäljning via iZettle blir automatiskt konterade och bokförda i Fortnox redovisningsprogram.
Brittiskt fältförsök påvisar bekämpningsmedels negativa påverkan på humlor
okt 16, 2016 |
En ny rapport, denna gång från Imperial College i London, visar att produktionen av drottningar och handjur minskar i ett humlesamhälle. Humlesamhällena har blivit utsatta för nivåer av neonikotinoider som motsvarar den mängd som finns i fält där bekämpningsmedlena används.
Informationen kommer ifrån PAN
Länk till rapporten
Biodlardag lördagen 29 oktober
okt 12, 2016 |
Lördagen den 29 oktober är det Biodlardag på Ljungskiles folkhögskola.
Dagen anordnas av Göteborgs och Bohusläns Biodlardistrikt och Studieförbundet vuxenskolan i samarbete med Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
Ämnena är invintring, tymolbehandling, bin med VSH- egenskaper och information om bitillsynen ser ut idag och hur den förändras framöver.
Yrkeshögskolan för biodling tar emot ansökningar inför utbildningsstart VT2017
okt 1, 2016 |
Vill du utbilda dig och få yrkesexamen inom yrkesbiodling så är det hög tid att ansöka nu. Ansökan till vårens terminsstart ska vara inne senast den 17/10.
Kurs i utökad biodling
sep 23, 2016 | Biodlingsföretagarna anordnar lördagen 29 oktober en kurs i utökad biodling i kombination med bihälsa.
Neonikotinoider ÄR skadliga för bina, det visar även tillverknas egna fältförsök på.
sep 22, 2016 |
I tidningen The Guardian avslöjas att tillverkare av insektsmedel med neonikotinoider har gjort egna fältförsök som visar att deras insektsmedel är mycket mer skadliga för bina än vad tillverkarna hittills vilja erkänna. Resultaten från tillverkarnas fältförsök har blivit tillgängliga efter att Greenpeace begärt att få ut dem från de amerikanska myndigheterna via s.k. "freedom of information".
Artikeln väcker lätt funderingar kring om det finns mer relevant information som inte blivit publicerat.
Nytt projekt med Lunds Univ. - Utveckling av verktyg för beräkning av pollenkällor och pollenförekomst
sep 18, 2016 |
Jordbruksverket har beviljat stöd för att bilda en innovationsgrupp (journalnummer 2016-1352 inom landsbygdsprogrammet 2014-2020).
COPA-COGECAs förslag till en förbättrad kontroll av honungen inom EU
sep 12, 2016 |
För att få en bättre kontroll på den honung som säljs inom EU har COPA-COGECA gett förslag till en handlingsplan. Förslagen gäller alla nivåer på honungsmarknaden - från den lokala nivån till internationell nivå.
Förslagen handlar bl.a. om
- att ta fram ett spårbarhetssystem för att enkelt och tydligt kunna identifiera honungens ursprung vid bulkhantering
- att öka kontrollen i paketering- och grossistledet
- att varje medlemsstat utökar sina kontroller till att inte bara leta efter medicinska rester utan även kontrollera honungens kvalité och ursprung.
- att inleda systematiserade kontroller vid import av honung till EU.
WWF uppvaktade EU kommissionärer med honung
sep 9, 2016 |
EU kommissionen kommer i höst ge ytterligare förslag på hur naturen kan skyddas bättre. Samt minska försämringen av den biologiska mångfalden till 2020(EU 2020 Biodiversity Targets).
Samtidigt som WWF lyfte fram sina önskemål så överräckte honung till EUkommissionärerna.
After skörd 2016
sep 1, 2016 |
Nu är det snart dags för årets After skörd. Ett perfekt tillfälle att träffas biodlarkollegor emellan och diskutera säsongen 2016 som vi snart lägger bakom oss.
Läs inbjudan här.
Sockersoppan: Kommentar från prof. Ingemar Fries
aug 23, 2016 |
Professor Ingemar Fries har kommenterat de senaste påståendena och artiklarna gällande sockrets lämplighet som vinterfoder för bin.
Ingemars kommentar finns att läsa här.
För tidigare inlägg i debatten, se i nyhetsflödet nedan.
Neonikotinoider ger långsiktiga skador hos bin och humlor.
aug 17, 2016 | Bekämpningsmedel med neonikotinoider är farligare för vilda bin och humlor än vad man hittills trott. En omfattande brittisk studie visar att medlen ger långsiktiga skador på insekternas samhällen.
Svensk artikel Läs mer
Original artikel i Nature Communications: Läs mer
Sockersoppan forts.
aug 5, 2016 | Nu har Testfakta publicerat en uppföljande artikel gällande socker som vinterfoder.
Länk till artikeln
Sockersoppa
aug 3, 2016 | Den senaste veckan har en rad artiklar dykt upp i media med budskapet att sockerfodring av bin är anledningen till bidöden och borde förbjudas. SLU har reagerat kraftfullt på artikeln, läs PDF-fil.
Normal honungsskörd förväntas i år
jul 28, 2016 | Den svenska honungsskörden förväntas bli normalstor i år, men de lokala variationerna kan vara stora.
http://www.atl.nu/lantbruk/normal-honungskord-i-ar/
Öppet hus Österlenhonung 12/8
jul 23, 2016 |
Den 12 augusti anordnar Österlenhonung Öppet hus.
Mer information finns på här
Öppet hus 2 augusti
jul 22, 2016 |
Uppdaterad information för Öppet hus hos Honung från Södertörn.
Läs mer under Öppet hus
Freddy Duwe anordnar dessutom träffar varje tisdag 7/6 - 2/8
Utbrot Am.yngelröta
jul 15, 2016 |
2016-07-15: Utbrott av Amerikansk yngelröta har konstaterats i Värmlands län
2016-07-06: Utbrott av amerikansk yngelröta har konstaterats i Örebro län.
VSH-Projektet söker projektledare
jul 15, 2016 | Du kommer att driva och samordna ett flerårigt, omfattande projekt för att hitta och avla fram VSH-bin i Sverige.
Bi-ambassadörer står bakom uppropet #bevarasurret
jul 6, 2016 |
Kocken Paul Svensson, Helena Jonsson, LRF, odlaren och filmaren Tina Marie Qwiberg, gastronom Christina Möller, omvärldsanalytiker Ingela Stenson, Mattias Goldmann, Fores är alla bi-ambassadörer som tillsammans har startat uppropet #bevarasurret. Uppropet går ut på att det nu är möjligt att lösa in sina medlemspoäng hos Coop och låta värdet gå till att skapa fler bin.
På torsdag i Almedalen arrangerar Coop i samarbete med Konsumentföreningen och Svenska Bin fem seminarier om bin och pollinering under namnet Bi Happy, där de lyfter binas betydelse för den globala matförsörjningen. Läs mer
Välkomna på studiebesök hos Tavlebords Honungsgård
jul 5, 2016 |
På grund av stort intresse gör vi ännu ett studiebesök hos Tavlebords Honungsgård. Denna gång torsdagen den 25 augusti!'
Öppet hus Höre Bi & Boskap 9/7
jul 4, 2016 |
PÅ HÖREBACKEN I NÄRKE
Lördag 9 juli kl.13.00
Stöd projektet Blommor för Bin
jun 5, 2016 |
Projektet Blommor för Bin drivs av den ideella förening Bee Urban Research och går ut på att betala lantbrukare på slättbygden för att plantera bifodergröda i skyddszoner. För närvarande står 50 lantbrukare i kö för att få vara med, men föreningen saknar medel att betala dem. Därför vädjar föreningen nu bland annat till landets biodlare. Läs mer på projektet hemsida.
Information om övervintringen 2015-2016
jun 5, 2016 |
Genom den enkätundersökning om övervintringen som genomfördes under maj månad kom det in 2096 användbara svar. Tack så mycket till alla som besvarat enkäten.
Av de totalt 25443 samhällen som svaren omfattar gick 3837 förlorade, vilket betyder att vinterförlusterna denna vinter var 15,1 %.
Lite drygt 50 procent av de biodlare som besvarat enkäten (1080 biodlare med totalt 5750 samhällen) har inta haft några förluster alls, och 6,7 % (141 biodlare med totalt 8035 samhällen) har haft förluster endast upp till 10 %. Läs mer här
Studiebesök på Tavlebord Honungsgård 23/8
jun 4, 2016 | Tavlebords Honungsgård drivs av Helge och Pia Josefsson och verksamheten innefattar både biodling och besöksverksamhet. Helge kommer att berätta om biodlingen, upplevelse aktiviteterna Bisafari och Biodlare för en dag och det för året nya Boende i bikupa.
Studiebesöket är den 23 augusti kl 13:30-16:30. Det är begränsat antal platser, så du måste anmäla dig om du vill komma. Läs hela inbjudan här.
Enkät om övervintringen 2015-2016
maj 30, 2016 |
Den 3 maj påbörjades årets enkätundersökning om övervintringen. För att få en så bra bild som möjlig av läget kring övervintringen är det viktig att vi får in många svar och att så många frågor som möjligt besvaras. Det har nu kommit in nästan lika många svar som det kom in i fjol, och jag tackar alla som svarat.
Det vore dock bra om det kommer in fler svar, så jag är därför tacksam om du vill ägna några minuter åt att besvara enkäten, oavsett om du har haft små förluster, stora förluster eller inga förluster.
Länk till undersökningen, som pågår fram till och med 1 juni, hittar du här.
Med vänliga hälsningar
Preben Kristiansen
Bihälsokonsulent
Inspelningar från Beecome2016
maj 10, 2016 |
Inspelningar från första dagen av Beecome2016. Länkarna finns även under Bibliotek-menyn
Invigning
Paneldebatt del 1
Paneldebatt del 2
UR-play har publicerat sina inspelningar från Beecom2016.
http://urplay.se/program/195434-ur-samtiden-biodling-for-en-hallbar-framtid
Enkät om övervintringen 2015-2016
maj 4, 2016 | För åttonde året i rad genomförs under maj månad en internetbaserad enkätundersökning angående övervintringen. Ju fler svar som kommer in desto mer tillförlitlig kommer data kring övervintringen att vara. Vi är därför tacksamma om du vill ägna några minuter åt att besvara enkäten, oavsett om du har haft små eller stora förluster.
Enkäten, som du kommer till genom att klicka här, kan besvaras fram till och med den 1 juni.
Frågeformuläret som används har tagits fram av en arbetsgrupp inom COLOSS, en internationell organisation som arbetar med frågor kring bihälsa.
Preben Kristiansen
Bihälsokonsulent
Inbjudan till kurs i HACCP
maj 2, 2016 |
För er som är livsmedelsföretagare finns det nu möjlighet att gå en kurs i HACCP.
Det är en standardiserad arbetsmetod som beskriver hur man systematiskt kartlägger, bedömer och kontrollerar faror i livsmedelsproduktionen med syfte att livsmedlen ska vara säkra för konsumenten.
Kursen hålls av Johanna Eriksson som är livsmedelsrådgivare.
För att se vad kursen innehåller och hur man anmäler sig, se bifogad inbjudan.
Redskapshandlare betalar din återvinningsavgift
apr 28, 2016 |
I sitt senaste nyhetsbrev informerar LP:s biodling om att de är första och enda redskapshandlaren i Sverige som säljer förpackningar där återvinningsavgiften redan är betald.
Öppna 'läs mer' sidan för att ta del av informationen från nyhetsbrevet.
Svenska Bin flyger in på Gastro Nord med Menigo
apr 21, 2016 | För första gången tar de svenska biodlarna och bina plats på den stora restaurangmässan Gastro Nord på Stockholmsmässan.
Läs mer
Välkomna på en 4 dagars-kurs i ekologisk biodling!
mar 21, 2016 | Är du intresserad av att driva en ekologisk biodling?
Siktar du på en biodling i storleken 10-100 samhällen? Då är detta kursen för dig!
Vill du besöka en ekologisk biodling?
mar 19, 2016 |
Onsdagen den 11 maj, 13:30-16:30 gör vi ett studiebesök hos Berggårdens honung.
Bengt kommer att hålla en föreläsning där han beskriver hur han gör yngeluppflyttningar och hur han maximerat sin honungsproduktion.
Sen får du en guidad visning i slungrum och honungslokaler.
Du får en inblick i hur mycket plats en yrkesbiodlare med 100 samhällen behöver.
Anmälan görs via Länsstyrelsens webbplats, se bifogad inbjudan.
Svartmölska brygd specifikt för Beecome
mar 7, 2016 |
Nu är den klar!
Asgård, svartmölskan som är bryggd till Beecome. En syndigt svart
honungsöl, mölska, som är bryggd på whiskeymalt, humle och förstås
honung, närmare bestämt ljunghonung och karamelliserad honung. Styrka
9,6%. Finns att tillgå på Beecome!
Biodlare går ihop i ett öppet brev till Jordbruksverket
mar 1, 2016 |
För att försöka få till en bra lösning att bekämpa yngelröta så har det skapats ett upprop, http://www.utrotayngelrota.nu/.
Uppropet har mynnat ut i ett öppet brev som skickats till Jordbruksverket.
Kemikalieinspektionen ger inte dispens för rapsmedel
feb 23, 2016 |
Kemikalieinspektionen har beslutat att inte ge dispens till växtskyddsmedel innehållande neonikotinoider.
Mer information på kemikalieinspektionens hemsida
Norra Älvsborgs bidlardistrikt bjuder in till kurs i Godkänd biodlare
feb 22, 2016 |
Norra Älvsborgs biodlardistrikt hälsar dig välkommen till kurs för att bli godkänd biodlare.
Kursen riktar sig till biodlare som har minst tre års erfarenhet av biodling, och dessutom främst till biodlare som har behov att bli utsedd som godkänd biodlare.
För program och information hur man anmäler sig, se PDF-fil.
Betydelsen av pollinatörernas minskning för människans hälsa
feb 16, 2016 |
Studie från European Commision DG ENV - Science for Enivronment. Originaltitel: "What do pollinator declines mean for human health?"
I Studien har det sammanställts hur människans hälsa kan komma att påverkas när pollineringen minskar. Forskarna påstår att färre pollinatörer kan öka det globala sjukdomstrycket.
Kan binas sjukdomar kopplas till växtskyddsmedel
feb 16, 2016 |
Originaltitel: "Are bee deseases linked to pesticides?"
Författarna till artikeln är forskare från Australien, Storbritannien, Italien, Japan och Frankrike.
Artikeln lyfter fram den negativa effekten som "icke dödliga doser" av växtskyddsmedel har på binas hälsa.
En recension finns att ladda ner här.
Välkomna på en studieresa till Skåne!
feb 10, 2016 |
Vill du få inspiration till din biodling ? Vill du träffa och resa med andra trevliga biodlare? Vill du se Skåne under tre dagar i vår?
Då är detta resan för dig!
Jordbruksverkets seminarium innan BeeCom
jan 29, 2016 |
Till alla intresserade av Sveriges nationella honungsprogram
Efter diskussion med näringen har Jordbruksverket beslutat att samordna sin årliga konferens med det stora BeeCom mötet i Malmö den 11-13 mars i år. Jordbruksverkets möte blir då kortare, men förhoppningsvis ett svenskt komplement till de mer internationella utblickarna på BeeCom.
Mötet genomförs på fredag den 11 mars kl. 9-11.30, dvs före invigningen av BeeCom.
Resultat av medlemsenkät 2015
jan 27, 2016 |
Resultatet av medlemsenkät 2015 presenteras i sin helhet här
Kommentarer lämnade i samband med medlemsenkät 2015 presenteras på forumet.
Yrkeshögskolan för biodling beviljas två ny utbildningsomgångar
jan 23, 2016 |
Pia Gerdin (Yrkeshögskolan för biodling): Vanligen beviljas endast ca 30 % av alla ansökningar och även om biodling är viktigt så finns det många
andra utbildningar som också är viktiga ur ett nationellt perspektiv och vi kan
aldrig känna oss säkra på att få fortsätta. Men i onsdags kom beskedet – Yrkeshögskolan för biodling har blivit beviljade två nya
utbildningsomgångar med start våren 2017!
Se hela resultatet av årets ansökningsomgång på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.
Nya publikationer släppta i det svenska projektet om bin och neonikotinoider
jan 7, 2016 |
Nya resultat, som bekräftar slutsatsen, är nu publicerade i detta projekt.
Läs nyheten på Jordbruksverkets hemsida.
Socker i honung - EU-tillslag mot matbedrägerier
jan 2, 2016 |
Tillsatt socker, felaktig pollensort eller felaktig ursprungsmärkning är vanliga bedrägerier när det gäller honung. Detta har uppdagats i ett kontrollprojekt av EU-kommissionens Food Fraud Network.
Vart femte prov av de över 2200 proverna hade brister.
Länk till Livsmedelsverkets artikel.
Länkar till EU-kommissionens artikel och rapport(PDF-fil)
Sverige har inte deltagit i projektet. Varför har vi inte det?
Hop Guard - nytt sätt att hantera Varroa
dec 15, 2015 |
Inga läkemedelsrester i svensk honung.
nov 25, 2015 |
Femtusen prover analyserade och inga spår av läkemedelsrester i svenskt kött, fisk. ägg, mjölk eller honung.
Växtskyddsmedel ger sämre skörd av äpplen
nov 19, 2015 |
Vanliga insektsmedel skadar inte bara humlor och bin, de leder också till att äpplen pollineras sämre, visar en ny brittisk studie.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6305459
Yrkesbiodlarresan 2016 går till Sicilien
nov 16, 2015 |
Preliminär avresedag Söndag 21 februari och hemkomst 27 februari. Vår ambition är att få till 2-3 biodlingsbesök per dag och en dag mitt i veckan planerar en guidad tur kring vulkanen Etna. Planeringsarbetet har just inletts och fortlöpande information om resan kommer att läggas ut allt eftersom programmet växer fram.
Välkommen med intresseanmälan redan nu till
Freddy Duwe, freddy.duwe@telia.com tel 070 510 70 54
Lena Franson, lena@vetlandaresebyra.se tel 038 319 150
Flupyradifurone : second bee-toxic neonicotinoid authorized by DG Sante in 3 months
nov 13, 2015 |
Källa: PAN Europé
Date published: November 13 2015
As we learned today, on 9 October 2015, the European Commission and Member States have authorised Flupyradifurone, a new neonicotinoid insecticide. Again, this substance did not go under any proper evaluation for its chronic and sublethal toxicity on honey bees or wild bees. As it did in July on Sulfoxaflor, DG Sante disregarded the risk posed by this systemic and persistent insecticide on pollinators.
Naturliga områden kan mildra bekämpningsmedlens effekt på bina
nov 2, 2015 |
Källa: European Commission DG ENV – Science for Environment Policy
The use of pesticides in orchards may be threatening populations of wild bees, which are important pollinators that increase crop productivity, a new study concludes. However, the damage was mitigated in areas where the orchards were surrounded by natural landscapes, such as deciduous forests.
Biodlare planerar demonstration i Bryssel
okt 27, 2015 |
Biodlare i EU planerar att hålla en demonstration i Bryssel den 30/10. Protesten, organiserad av de ungerska biodlarna, gäller den stora mängd honung som importeras från Kina varje år.
Läs mer i pdf-filen
PAN Europe går till domstol för att stoppa det bifarliga bekämpningsmedlet Sulfoxaflor
okt 27, 2015 |
Information från PAN(Pesticide Action Network) Europe.
Trots att Sulfoxaflor är ansedd av EFSA som mycket giftigt för bin, så blev det i juli 2015 godkänt av DG Sante och EUs medlemsstater.
PAN Europe vänder sig nu därför till Europadomstolen för att häva detta besult.
Pollenanalys - grundkurs/fördjupningskurs
okt 26, 2015 |
Länsstyrelsen i Västra Götalands län bjuder in till kurser i pollenanalys.
Det är en grundkurs och en fördjupningskurs som hålls i början av 2016. Se respektive inbjudan för mer information och anmälan:
Inbjudan till grundkurs i pollenanalys 12-13 januari, öppna PDF-fil.
Inbjudan till fördjupningskurs i pollenanalys 9-10 februari, öppna PDF-fil.
Svamp kan hjälpa binas immunförsvar
okt 20, 2015 |
Forskning från Department of Entomology at Washington State University, USA.
http://www.mprnews.org/story/2015/10/09/npr-mushroom-honeybee
Välkomna på en kurs i smaksättning av honung!
okt 12, 2015 |
Kursen är en endagskurs som hålls vid två olika tillfällen, onsdagen den 3 februari och torsdagen den 4 februari 2016.
Anmälan sker via vår hemsida. Klicka på länken efter kursen i inbjudan och anmäl er via formuläret.
Sökhundar för amerikansk yngelröta
sep 27, 2015 |
Just nu har ett projekt startat för att använda hundar att söka efter amerikansk yngelröta i Sverige.
Läs mer om projektet i bifogad pdf-fil.
Ett exempel från USA finns att läsa om här.
Projekt om pollinering får pris
sep 27, 2015 |
Projektet Pollinatören har under flera år arbetat för att underlätta samarbetet mellan växtodlare och biodlare med målet att öka skörden av både grödor och honung.
Pollinatören startades av Sveriges Biodlares Riksförbund för fem år sedan och projektet har nu fått ett fint pris i en europeisk tävling. Läs mer i bifogad PDF-fil
Sjukdomsnytt från SJV
sep 25, 2015 |
I slutet av juli påträffades europeisk yngelröta (EuY) i ett bisamhälle i Örebro. Symptomen var inte särskilt tydliga så ett kakprov skickades till labbet på SLU som kunde diagnosticera sjukdomen.
Sedan dess har bitillsynsmannen varit tillbaka till biodlaren och besiktigat även hans övriga samhällen samt ett samhälle som tillhörde en annan biodlare men stod i samma bigård som det EuY-diagnosticerade samhället. Vid denna förrättning skickades ytterligare ett par prov in men inget kunde diagnosticeras med europeisk yngelröta.
Eftersom europeisk yngelröta inte omfattas av den svenska lagstiftningen i dagsläget är det oklart hur detta ska hanteras. Vi har läst mer om sjukdomen och hur smittan kan spridas. Vi har också utgått från underlaget till en ny förordning som vi just nu jobbar på för att skicka till departementet. Eftersom vi i det underlaget inte föreslår att man ska slå ut ett samhälle smittat med europeisk yngelröta utan istället ger råd om biodlingshygienska åtgärder som t.ex. att skaka över bina på rent vax - så är det detta vi sagt att bitillsynsmannen ska förmedla till biodlaren.
Varifrån smittan har kommit är oklart.
I förra veckan kom ett meddelande om att Italien fått ännu ett utbrott av lilla kupskalbaggen.
Välkomna till en Biodlardag om Honung!
sep 24, 2015 |
Den 24 oktober 2015, kl. 9-16 i Ljungskile Folkhögskola!
Dagens anordnas av Göteborgs och Bohusläns Biodlardistrikt i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan och Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
SLU redovisar om rovdjursangrepps påverkan på landsbygdsföretagens ekonomi
aug 25, 2015 |
SLU:s rektor beslutade den 25/8 att, till regeringen (Näringsdepartementet), överlämna slutredovisningen av regeringsuppdraget L2014/1389 om rovdjursangrepps påverkan på landsbygdsföretagens ekonomi.
Rektorns beslut finns att hämta här.
Ladda ner rapporten här.
Frågor på rapportens innehåll kan besvaras av dess huvudförfattare Katarina Elofsson, institutionen för ekonomi; 018-671798 eller per e-post katarina.elofsson@slu.se